top of page

rosarium

warmtehub

duurzaamheid

flexwonen

           

Energie

We moeten beter en bewuster bouwen, met als uitgangspunt dat ‘passief’ beter is dan ‘actief’. Wanneer een gebouw zich richt op de zon en zeer goed wordt geïsoleerd, hoeft er nog maar heel weinig extra energie toegevoegd te worden voor verwarming. Dit is de basis voor ‘Passief Bouwen’. Voor woningen betekent dit dat we de traditionele c.v.-installatie niet meer nodig hebben. Daardoor is de stap naar energie-producerende en autonome ‘off the grid’ woningen heel klein geworden. Met dit principe kunnen ook grotere gebouwen als scholen en kantoren zeer energiezuinig gemaakt worden. Bovendien bieden deze gebouwen een gezond en comfortabel binnenmilieu.

Door toepassing van programma’s als Ecodesigner kunnen we in de ontwerpfase beoordelen hoe goed ontwerpvarianten presteren. Direct wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de gekozen vorm, de isolatiewaarden en de plaats en grootte van de kozijnen. Dit is ook inzichtelijk voor de opdrachtgever, doordat alles wordt ingevoerd als 3D-model.

Wanneer de vorm is bepaald gaan we gedetailleerder bepalen hoe het gebouw presteert met de zogenaamde PHPP-berekening. Dit ‘Passief-Huis-Plannings-Pakket’ is op het moment de meest eenvoudige en betrouwbare methode om zeer energiezuinige gebouwen mee door te rekenen.

 

warmtehub

flexwonen

                                     

 

Vitaliteit

​Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand. Waarom gaan bepaald gebouwen zo lang mee, en staan andere al na een paar jaar leeg? De ontwerpen met een lang leven hebben altijd een extra kwaliteit. Bijvoorbeeld een overmaat, waardoor ze gemakkelijk nieuwe functies kunnen opnemen, of een aansprekend karakter, waardoor mensen er graag wonen en werken. Deze ‘generieke’ kwaliteiten zijn essentieel. Naast de specifieke kwaliteiten die nodig zijn voor het vervullen van een functie, bepalen zij of een gebouw zich leent tot een lang gebruik, een transformatie en een nieuw leven. Daarom moeten gebouwen meer doen alleen een invulling geven aan een programma van eisen. We moeten ontwerpen voor verandering, ontwerpen die niet alleen nemen, maar ook iets teruggeven, aan de omgeving, aan de gebruikers en bewoners.

 

rijksarchief

menko

zuidkamp

daktuin poli-D

warmtehub

  • Pinterest-Square
  • tumblr-square
  • b-linkedin
  • Houzz - Black Circle
bottom of page