rosarium
rosarium

rosarium
rosarium

1/4

​De Duitse Keizer streek na zijn verbanning in 1919 neer in huis Doorn. Hij voegde verschillende gebouwen toe aan het landgoed, en in 1928 volgde ook een rosarium. Sinds 1967 is dit Rosarium in gebruik als recreatieparkje.  Op het landgoed bij Huis Doorn zijn verschillende eenvoudige schuurachtige gebouwen aanwezig, met houten gevels en zadeldaken. Deze gebouwen vormen de referentie voor het project. De huidige gebouwen voldoen niet meer, ze zijn niet met elkaar verbonden en niet goed te verwarmen. De gebruiker heeft behoefte aan 2 apart te gebruiken recreatieruimten op de begane grond van ongeveer gelijke grootte met een gezamenlijke entree en een keuken grenzend aan beide ruimten.
Het gebouw wordt duurzaam en onderhoudsarm gebouwd. Door het gebruik van een BIM-systeem zijn de gevolgen van ontwerpkeuzes steeds inzichtelijk, alternatieve indelingen worden direct gevisualiseerd. Hoeveelhedenstaten zijn automatisch bijgewerkt zodat ook kostenconsequenties snel te geven zijn.
De lay-out is compact. Vanuit één punt is de gehele begane grond te overzien.
Het beperkte buitenoppervlak beperkt het warmteverlies. Een warmtepomp (lucht-watersysteem) verzorgt verwarming en koeling, via vloerverwarming. Zonnecollectoren leveren voorverwarmd water voor de installaties. Puien op het zuiden zijn afgeschermd door een groot overstek. Functies die geen daglicht nodig hebben komen in de kelder.

Opdrachtgever:  

Recreatiepark het  Rosarium

Projectteam:        

Erik Knippers

Danny Mercks
Programma:          

Recreatiegebouw

Vervangende nieuwbouw
Bruto vloeroppervlak:

500 m2
Status:                    

in ontwikkeling

​

Gerelateerde onderwerpen
Koningshof Doorn
Duurzaamheid

rosarium doorn

  • Pinterest-Square
  • tumblr-square
  • b-linkedin
  • Houzz - Black Circle