top of page

​Herbestemming en renovatie van een aantal gebouwen op de voormalige rijkswerf. Met de transformatie van het gebied is beoogd de historische identiteit van Den Helder te versterken en de stad een positiever imago te geven. Dit is de strategische doelstelling achter het Masterplan Oude Rijkswerf Willemsoord.

Twee prachtige industriële driebeukige hallen en een klassiek gebouw langs de westzijde zijn als Rijksmonumenten gerestaureerd. Een deel van de jongere gebouwen is gesloopt. Hierdoor is ruimte gemaakt voor een nieuw plein aan de zuidelijke kade, en  zijn ingebouwde gevels weer zichtbaar gemaakt. Nieuwe toevoegingen vergroten de aantrekkelijkheid en functionaliteit. Sloop van minder waardevolle aanbouwen gaf de mogelijkheid tot het maken van een centrale entree voor de twee hallen en het Reddingmuseum.
Het karakter van het gebied wordt niet alleen bepaald door de aanwezige gebouwen, maar ook door de nog aanwezige technische voorzieningen, apparaten e.d. van de marine. Juist deze sporen van gebruik geven een specifieke sfeer. Daarom is  bij de verbouwing en restauratie steeds op een zorgvuldige manier afgewogen wat behouden moet worden; en waar functionele en eigentijdse toevoegingen een plaats kunnen krijgen.


 

Opdrachtgever:
Gemeente Den Helder
Programma:
Reddingmuseum

Attracties

Expositieruimte

Horeca
Medewerkers:
Erik Knippers

Kurt Gouwy

Ad Terlouw
Bruto vloeroppervlak:
9.000 m2
Status:
Gerealiseerd

​

Gerelateerde onderwerpen:
2e kamer Den Haag

Transformatie

Menko Enschede

 

willemsoord den helder

  • Pinterest-Square
  • tumblr-square
  • b-linkedin
  • Houzz - Black Circle
bottom of page