1/7

Met de eerste PET-MRI scanner in Nederland kan sneller worden beoordeeld of een behandeling met medicijnen effectief is. Komen ze op de juiste plaats aan en doen ze daar hun werk? Omdat de scanner een sterk magnetisch veld en straling afgeeft, heeft het gebouw gesloten gevels, met loodafscherming en een kooi van Faraday. Toch is het interieur verrassend licht en vriendelijk, onder andere door toepassing van daklichten en bijzondere verlichtingsoplossingen.

Het verminderen van stressfactoren is van groot belang bij de twee voorbereidingsruimten. Voor een optimaal leesbare scan moet de patiënt drie kwartier ontspannen doorbrengen. Uitgangspunten voor het ontwerp: vermijdt sterke visuele prikkels en biedt een element om op te focussen. De toegepaste  ‘skyceilings’, simuleren uitzicht op een natuurlijke omgeving. De patiënt bepaalt zelf de kleur en sterkte van de ‘ambient’ verlichting. Hoeken zijn afgerond en technische voorzieningen zijn verwerkt in een centrale zuil. Ook in de scanruimte is het voorkomen van stress erg belangrijk. De ‘ambient’ verlichting en de afgeronde vormgeving zijn hier ook toegepast.

 

 

 

 

 

Opdrachtgever:

VUmc

Functie:

Scannerruimte

Voorbereidingsruimte

RA-lab

Medewerkers:

Erik Knippers

Jan Mous

Kees Bruinier

Danny Mercks

Bruto vloeroppervlak:

300 m2

Status:

Uitgevoerd

​

Gerelateerde onderwerpen

​Healing environment

VUmc Cancer Center Amsterdam

Cyclotron Eindhoven

 

pet-mri amsterdam

  • Pinterest-Square
  • tumblr-square
  • b-linkedin
  • Houzz - Black Circle